اندیکاتور MACD چیست؟

اندیکاتور مکدی

اندیکاتورها همچنان به عنوان یکی از پرکاربردترین ابزارها در تحلیل تکنیکال مورد توجه تریدرها قرار دارند. به همین دلیل قصد داریم در این مقاله به معرفی یکی از مهم‌ترین نوسانگرها با نام اندیکاتور MACD (اندیکاتور مکدی) بپردازیم.

مفهوم کلی مکدی

اندیکاتور مکدی در حدود پنجاه سال پیش توسط یکی از تجار حرفه‌ای به نام اپل تعریف شد. نام دیگر اندیکاتور مکدی، اندیکاتور میانگین متحرک همگرایی-واگرایی است. مکدی به عنوان یکی از اندیکاتورهای معروف در بازار فارکس بشمار می‌رود. بسیاری از تریدرها از مکدی برای تحلیل معاملات خود استفاده می‌کنند. البته در برخی موارد تریدرها با ترکیب اندیکاتور مکدی و یک یا دو اندیکاتور دیگر، ابزارهایی مناسب برای تحلیل بازار فارکس ایجاد می‌کنند. این موضوع می‌تواند کمک بسیار زیادی به آنها در تحلیل مناسب بازارها کند. در واقع نوعی خلاقیت در استفاده از ابزارهای تحلیلی به شمار می‌رود.

اندیکاتور MACD از جمله اندیکاتورهایی است که مومنتوم حرکات قیمت را مورد بررسی و کاوش قرار می‌دهد. به این اندیکاتورها اصطلاحا اندیکاتور روند گفته میشود. یکی از ویژگی‌های اندیکاتور مکدی این است که روندها و مومنتوم‌ها را در کنار هم می‌تواند مورد بررسی قرار دهد.

اندیکاتور MACD برای این کار، میانگین متحرک‌ها در بازه‌های کوچکتر را از میانگین متحرک‌ها در بازه‌های بزرگتر کم می‌کند. منظور از تکانه یا مومنتوم در تعریف اندیکاتور مکدی، نوسان حرکات قیمت در دوره‌های زمانی است. شناسایی مومنتوم قیمت در بازار فارکس ابزار بسیار مهمی برای معامله‌کننده‌ها به شمار می‌رود.

نحوه‌ی عملکرد

اندیکاتور MACD از جمله اندیکاتورهایی است که به صورت محوری عمل می‌کند. محور این اندیکاتور خط صفر است. به همین دلیل نوسانات اندیکاتور حول این محور حرکت می‌کند. از طرفی میانگین‌های متحرک نیز بر اساس همین نوسانات یا دچار همگرایی می‌شوند و یا به واگرایی می‌رسند. البته در برخی مواقع میانگین‌های متحرک همدیگر را قطع می‌کنند. برای دریافت سیگنال می‌توان به نقاطی که میانگین‌های متحرک در آنها دچار واگرایی شدند و یا همدیگر را قطع کرده‌اند، توجه کرد.

مقایسه‌ی عملکردی

یکی از مزیت‌هایی که در اندیکاتورهایی همچون CCI وجود دارد،‌ وجود بازه یا کران برای نوسانات اندیکاتور است. با این ویژگی می‌توان نقاط بیش خرید و بیش فروش را تشخیص داد. به همین دلیل اندیکاتور مکدی نمی‌تواند به معامله‌کنندگان در شناسایی نقاط بیش خرید و بیش فروش کمک کند. تلفظ اندیکاتور MACD، به صورت‌های مختلف انجام می‌شود. در بازار فارکس معامله‌کنندگان به این اندیکاتور، مکدی، ام ای سی دی یا اندیکاتور مکدی می‌گویند.

MACD Indicator

بخش‌های موثر اندیکاتور مکدی

برای شکل‌گیری اندیکاتور مکدی، همزمان سه میانگین متحرک مورد استفاده قرار می‌گیرد. این میانگین‌های  متحرک برای بازه‌های زمانی مختلف (۲۶ روزه، ۱۲ روزه و ۹ روزه) تعریف شده‌اند.

میانگین‌های متحرک در اندیکاتور مکدی از طریق قیمت‌های بسته شدن دارایی بدست
می‌آیند. همچنین آنچه که شما به عنوان یک معامله‌گر در چارت مکدی مشاهده می‌کنید، دو منحنی خط سیگنال (میانگین متحرک ۹ روزه) و منحنی مکدی (حاصل اختلاف مقادیر میانگین متحرک ۲۶ روزه نمایی و میانگین متحرک ۱۲ روزه نمایی) هستند. به همراه این دو منحنی، یک نمودار هیستوگرام مکدی به صورت ستونی نیز وجود دارد که حول خط صفر نوسان می‌کند. در ادامه با نمودار هیستوگرام آشنا می‌شویم.

هیستوگرام

اگر مقادیر منحنی سیگنال را از مقادیر اندیکاتور MACD کم نماییم، نمودار هیستوگرام به دست می‌آید. بر همین اساس اگر خط مکدی بالاتر از خط سیگنال قرار گرفته باشد، مقادیر هیستوگرام مثبت خواهند بود و بالعکس، اگر خط مکدی پایین‌تر از خط سیگنال قرار بگیرد، مقادیر هیستوگرام منفی خواهند شد. در هیستوگرام مثبت یا منفی بودن مقادیر به صورت ستون‌هایی در بالا و یا پایین خط صفر نشان داده می‌شود.

معامله‌کنندگانی که از اندیکاتور MACD استفاده می‌کنند با عدد های زمانی ۲۶، ۱۲ و ۹ آشنا هستند. البته این دوره‌ها میتواند بنا به دلخواه تریدر تغییر کند. هر تریدری می‌تواند متناسب با شرایط و نیاز خود دوره‌های خاصی تعریف کند و بر اساس آن اندیکاتور مکدی مخصوص به خود را تعریف نماید.

راهنمای کار با اندیکاتور مکدی

اساسا اندیکاتور MACD، همگرایی‌ها و واگرایی‌های مقادیر میانگین متحرک را مورد بررسی قرار می‌دهد. به طور کلی اگر دو منحنی میانگین متحرک به سمت هم حرکت کنند اصطلاحا همگرایی ایجاد شده است. حرکت دو میانگین متحرک به صورتی که با گذشت زمان هرکدام از یکدیگر فاصله می‌گیرند، معنی واگرایی را می‌دهند. این نکته را نباید فراموش کنیم که هرچقدر میانگین‌های متحرک کوتاه مدت باشند، به همان اندازه حرکات سریعتری خواهند داشت. برای مثال میانگین‌های متحرک ۲۶ روزه با کمی تاخیر حرکات قیمت را شناسایی می‌کند.

هر زمان که میانگین متحرک کوتاه مدت از میانگین متحرک بلند مدت عبور کند، یک تقاطع ایجاد شده است. در همین تقاطع‌ها هیستوگرام تغییر جهت می دهد. علاوه بر این اندیکاتور مکدی نیز حول خط صفر نوسان می‌کند. زمانی که اندیکاتور MACD مثبت است، به این معناست که مقادیر میانگین متحرک کوتاه مدت (۱۲ روزه) از مقادیر میانگین متحرک بلند مدت (۲۶ روزه) پیشی گرفته‌اند. هرچقدر واگرایی مقادیر میانگین‌های متحرک از هم بیشتر باشد، شیب خط مکدی بیشتر می‌شود.

بررسی نقاط تقاطع

اندیکاتور مکدی

نقاط تقاطع به محل برخورد خط مکدی با خط سیگنال گفته می‌شود. تقاطع های اندیکاتور MACD، به دو دسته‌ی مثبت و منفی دسته‌بندی می‌شوند. در تقاطع‌های مثبت، خط مکدی، خط سیگنال را رو به بالا قطع می‌کند.

با این حالت خط مکدی پس از برخورد با خط سیگنال از آن عبور کرده و به سمت بالا حرکت می‌کند. در تقاطع صعودی، میانگین‌های متحرک دوازده روزه بالای میانگین‌های متحرک ۲۶ روزه قرار می‌گیرند و نمودار هیستوگرام مثبت می شود. به طور کلی زمانی که خط مکدی به سمت بالا حرکت کرده و خط سیگنال را در ناحیه‌ی پایین خط صفر قطع می کند، سیگنال خرید صادر می شود. سیگنال فروش نیز زمانی صادر می‌شود که خط مکدی، خط سیگنال را در ناحیه‌ی بالای صفر، به سمت پایین قطع می‌کند. در خرید و فروش با اندیکاتور مکدی باید به نکاتی توجه کنیم که در ادامه به صورت خلاصه به آنها اشاره می‌کنیم.

نکاتی که در تحلیل تکنیکال هنگام خرید باید مورد توجه قرار گیرند:

  • هیستوگرام مکدی برای خرید باید روند افزایشی داشته باشد.
  • اندیکاتور مکدی باید به مرحله‌ی اشباع خرید رسیده باشد.
  • مقادیر EMA (میانگین متحرک) برای دوره ۱۲ روزه باید بالاتر از دوره ۲۶ روزه باشد.

نکاتی که در تحلیل تکنیکال هنگام فروش باید مورد توجه قرار گیرند:

  • هیستوگرام مکدی هنگام فروش باید روند کاهشی داشته باشد.
  • اندیکاتور مکدی باید به مرحله ی اشباع فروش رسیده باشد.
  • مقادیر EMA (میانگین متحرک) برای دوره ۲۶ روزه باید بالاتر از دوره ۱۲ روزه قرار گرفته باشند.

برخورد با خط صفر

زمانی که اندیکاتور مکدی با خط صفر برخورد می‌کند یکی دیگر از زمان‌هایی است که می‌توان سیگنال مناسبی دریافت کرد. برخورد‌ها با خط مرکزی به دو دسته‌ی صعودی و نزولی تقسیم می‌شوند. تقاطع صعودی برای خط صفر به معنای برخود خط مکدی با خط صفر رو به بالاست.

در این حالت باید مقادیر میانگین متحرک برای دوره ۱۲ روزه بالاتر از مقادیر میانگین متحرک برای دوره ۲۶ روزه باشند. تقاطع نزولی نیز در مواقعی شکل می‌گیرد که خط مکدی، خط صفر را رو به پایین قطع کرده و مقادیر میانگین متحرک ۱۲ روزه در زیر مقادیر میانگین متحرک ۲۶ روزه قرار گرفته اند.

تحلیل واگرایی

اندیکاتور مکدی می‌تواند به عنوان یکی از اندیکاتورهای مهم در تحلیل تکنیکال به کار رود اما به عنوان تنها ابزاری که به کار گرفته می‌شود نخواهد بود. تحلیلگران حرفه ای بازار در کنار استفاده از اندیکاتور MACD از ابزارهایی همچون تحلیل پرایس اکشن نیز استفاده می‌کنند.

پرایس اکشن به سابقه‌ی نوسانات قیمتی توجه کرده و بر اساس آنها به ما در تحلیل و پیش بینی روند بازار کمک می‌کند. تحلیل و به دنبال آن سیگنالی که از پرایس اکشن به دست می‌آید قابل اعتماد است. به همین دلیل در مواقعی که مقادیر اندیکاتور مکدی، اختلاف قابل توجهی با مقادیر بدست آمده از پرایس اکشن پیدا می‌کنند، واگرایی رخ داده است.

اندیکاتور MACD و RSI

واگرایی‌های صعودی و نزولی

اندیکاتور MACD، در هنگام واگرایی می‌تواند دو حالت صعودی یا نزولی را در پیش بگیرد. در واگرایی‌های صعودی، قیمت دارایی یا سهام به مقدار کمتری از مقادیر اندیکاتور مکدی می‌رسد. این در حالی است که مقادیر هر دو پارامتر در سطح پایین‌تری هستند. به هر اندازه که قیمت دارایی کمتر می‌شود، به همان اندازه روند نزولی است. از طرفی دیگر، به هر اندازه که مقادیر اندیکاتور مکدی بیشتر می‌شوند، شتاب روند نزولی بیشتر شده است.

یک نکته که باید در تحلیل اندیکاتور مکدی مورد توجه قرار گیرد میزان حضور اندیکاتور مکدی در ناحیه‌ی منفی است. تا زمانی که اندیکاتور مکدی در ناحیه‌ی منفی است، حرکت روند به سطوح پایینتر با شتاب بیشتری انجام می‌شود. به عبارت دیگر در این مواقع شیب حرکت به سمت پایین از شیب حرکت به سمت بالا بیشتر است. این احتمال می‌رود که این تغییر شتاب حرکت ناشی از بازگشت قیمت یا جهش ناگهانی قیمت باشد.

شتاب روندها در واگرایی

اندیکاتور مکدی ممکن است در معرض واگرایی قرار بگیرد. در هنگام برخورد با یک واگرایی باید دقت بیشتری داشته باشیم. هنگامی که روند قیمتی افزایشی است ممکن است واگرایی‌های صعودی بیشتری مشاهده شود. این اتفاق در زمانی که روند قیمتی کاهشی است، تعداد زیادی واگرایی نزولی در پی دارد. معمولا روند‌های صعودی با شتاب بیشتری در آغاز حرکت می‌کنند. این شتاب بالا می‌تواند به عنوان محرکی برای حرکت اندیکاتور مکدی به سمت بالا عمل کند. چنانچه روند صعودی به حرکت خود ادامه دهد به تدریج از سرعت آن کم شده و در نهایت اندیکاتور مکدی با خط روند دچار واگرایی می‌شود.

واگرایی‌های پنهان

در میان واگرایی‌هایی که در اندیکاتور مکدی روی میدهد برخی از واگرایی‌ها پنهان عمل می‌کنند. اصطلاحا به این واگرایی‌ها مخفی گفته می‌شود. واگرایی‌های مخفی به عنوان سیگنالی برای ادامه یافتن روند فعلی سهم یاد می‌شود. در واقع واگرایی‌های پنهان تایید می‌کنند که روند پیش رو ادامه پیدا خواهد کرد.

این نوع واگرایی زمانی رخ می‌دهد که قیمت پایین در سطح بالاتری از قیمت پایین قبلی قرار بگیرد. زمانی که دو قیمت پایین متوالی شیب منفی داشته باشند، اندیکاتور در دو نقطه‌ی کف قیمتی متوالی شیب منفی خواهد داشت.

بهترین زمان استفاده از مکدی

یکی از مهم‌ترین مسائل در تحلیل تکنیکال و کار با ابزارهایی همچون اندیکاتورها، زمان استفاده از آن هاست. متاسفانه بسیاری از تحلیلگران از لحظه‌ی درستی که باید از اندیکاتور مکدی استفاده کنند بی‌خبرند. این موضوع می‌تواند برای آنها یک معامله‌ی ناموفق را در پیش داشته باشد. البته این موضوع تا حدی به رویکرد و استراتژی افراد بستگی دارد.

بنابراین اگر تصمیم گرفته‌اید که از مکدی برای تحلیل‌های خود استفاده کنید باید بدانید که داشتن استراتژی کوتاه مدت و به منظور دریافت سیگنال‌ها باید به صورت پیوسته به اندیکاتور MACD رجوع کنید. اگر چنانچه از استراتژی هیستوگرام استفاده کردید و خواستید سیگنال‌ها را زودتر از زمان خود دریافت کنید، در این صورت به تعداد کمتری نیاز پیدا خواهید کرد که به مکدی رجوع کنید.

معادلات ریاضی اندیکاتور MACD

اندیکاتور مکدی به عنوان یکی از مهمترین اندیکاتورها همواره در معرض نوسان و تغییر حرکت است. حرکت اندیکاتور مکدی در کنار خط سیگنال دچار نوسان می شود. این نوسانات گاهی باعث برخورد این دو خط شده و واگرایی یا همگرایی ایجاد می‌کند. از سوی دیگر حرکات خط مکدی وابسته با تغییرات مقادیر قیمت است. به همین دلیل برخورد یا عدم برخورد خط مکدی و خط قیمت، خود به عنوان یکی از بستر‌های دریافت سیگنال محسوب می‌شود.

معادلاتی که بر اساس اندیکاتور مکدی تعریف می‌شوند پیچیده نیستند. آشنایی با این معادلات ضروری به نظر می‌رسد. در واقع استفاده از معادلات اندیکاتور مکدی به شما کمک می کند تا بتوانید اندیکاتور را بر اساس نوسانات منحنی مورد نظر بهبود ببخشید.

این کار باعث می‌شود تا سیگنال های بهتری دریافت کنید. برای محاسبه‌ی خط مکدی نیاز است تا دو نوع میانگین متحرک را محاسبه کنیم. این دو میانگین متحرک عبارتند از میانیگن متحرک دوزاده دوره‌ای و میانگین متحرک ۲۶ دوره‌ای.

حال اندیکاتور مکدی از اختلاف این دو مقدار حاصل می شود. در معادله‌ی زیر نحوه‌ی محاسبه‌ی خط مکدی را مشاهده می‌کنید. معادله‌ی زیر نحوه‌ی محاسبه‌ی خط سیگنال را نشان می‌دهد.

مزیت‌ها و معایب اندیکاتور مکدی

یکی از ویژگی‌های اندیکاتور مکدی این است که بسیار مورد استفاده‌ی تحلیلگران قرار می‌گیرد. این ویژگی یکی از ویژگی‌های بهترین اندیکاتور برای نوسان گیری محسوب می‌شود. اندیکاتور MACD دارای ویژگی‌های مثبت و منفی است. برای مثال اندیکاتور مکدی این امکان را به تحلیلگران می‌دهد که بدون دردسر بتوانند به طور همزمان شتاب روند و نیز شتاب بازگشت قیمت را مورد تحلیل قرار دهند.

اما با وجود این مزیت‌ها، برخی کاستی‌ها نیز در اندیکاتور مکدی مشاهده می‌شود. برای مثال این اندیکاتور همچون سایر اندیکاتورهای مشابه در ارسال سیگنال‌های مهم با کمی تاخیر عمل می‌کند. این تاخیر می‌تواند تاثیر منفی در انجام ترید و نتیجه‌گیری در تحلیل‌ها داشته باشد.

اندیکاتور مکدی کلاسیک

اگر شما با اندیکاتور مکدی کار کرده باشید، متوجه خواهید شد که به صورت پیش فرض در پلتفرم‌های معاملاتی تعریف شده است. در برخی نرم افزارها اندیکاتور مکدی متفاوتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به همین دلیل اگر قصد دارید تا از اندیکاتور مکدی بهره ببرید، حتما آن را خودتان دانلود و نصب کنید. بین اندیکاتور مکدی متاتریدر با اندیکاتور مکدی کلاسیک تفاوت‌هایی دیده می‌شود؛ برای مثال زمانی که به اندیکاتور مکدی متاتریدر نگاه می‌کنید، یک خط را مشاهده می‌کنید.

این در صورتی است که اندیکاتور مکدی کلاسیک دو خط دارد. هیستوگرام هرکدام نیز به شکل خاصی است. در تعریف هیستوگرام داریم که هیستوگرام به معنای اختلاف منحنی مکدی و سیگنال است.

اندیکاتور مکدی

با این وجود هیستوگرام در اندیکاتور مکدی متاتریدر مشابه خط مکدی است. بنابراین هیستوگرام اندیکاتور مکدی که به صورت پیش فرض در نرم افزارها وجود دارد نمایشگر اختلاف خطوط مکدی و سیگنال نیست. و این به نوعی کاستی نسبت به اندیکاتور مکدی کلایسک محسوب می‌شود. این تنها تفاوت بین دو اندیکاتور مکدی کلاسیک و مکدی متاتریدر است.

تفاوت اندیکاتور مکدی با RSI

اندیکاتور مکدی با اندیکاتور RSI دارای تفاوت‌هایی است که اگر با آنها آشنا شویم، در انتخاب درست آنها بسیار کمک خواهد کرد. زمانی که شما با اندیکاتور RSI کار می‌کنید، قیمت‌ها به دو حوزه‌ی ناحیه ی اشباع خرید یا اشباع فروش دسته‌بندی می شوند. در صورتی که اندیکاتور MACD، ارتباطی که بین مقادیر دو میانگین متحرک وجود دارد را مورد بررسی قرار می‌دهد. اندیکاتور شاخص قدرت نسبی یا RSI، نوسانات قیمت را با بالاترین و پایین‌ترین قیمت‌های بسته شده در روزهای اخیر مقایسه می‌کند. تریدرهای حرفه‌ای سعی می‌کنند تا این دو اندیکاتور را در تحلیل‌های خود کنار هم داشته باشند. با این کار دید بازتری نسبت به روند بازار خواهند داشت.

شباهت این دو اندیکاتور در این است که می‌توانیم مومنتوم قیمت را با کمک آنها شناسایی کنیم. یکی از دلایلی که هرکدام از این اندیکاتور‌ها سیگنال‌های متفاوتی می‌دهند، در واقع پارامترهای مختلفی است که هرکدام از آنها مورد بررسی قرار می‌دهند. اندیکاتور MACD به عنوان یکی از ساده‌ترین اندیکاتور‌ها نیز شناخته می‌شود.

در این مقاله به طور جامع به بررسی اندیکاتور مکدی پرداختیم. اندیکاتور MACD، یکی از مهم‌ترین اندیکاتورهای پرکاربرد در بین تریدر ها به شمار می‌رود. بازار فارکس از جمله بسترهایی است که این اندیکاتور، می‌تواند در آن از اهمیت زیادی برخوردار باشد. به طور کلی انتخاب مکدی برای تریدرهایی که به شدت روندها و پیش بینی نقاط بازگشت قیمت اهمیت می‌دهند، بسیار مناسب است. توجه داشته باشید که ترکیب این اندیکاتور با اندیکاتور RSI می‌تواند تحلیل تکنیکال را جامع‌تر و قابل استناد‌تر کند.

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *