انواع نمودار در تحلیل تکنیکال و کاربرد آن ها

نمودار تحلیل تکنیکال

انواع نمودار در تحلیل تکنیکال از آن دست مفاهیمی است که احتمالا به واسطه فعالیت در صنعت مالی به گوشتان آشناست. تحلیل تکنیکال روشی است که برای پیش‌بینی حرکت احتمالی قیمت اوراق بهادار در آینده و براساس داده های بازار استفاده می‌شود. طبق نظریه تحلیل تکنیکال، خرید و فروش یک سهم توسط شرکت‌کنندگان در بازار، اطلاعات مربوط به اوراق بهادار را منعکس می‌کند.

هدف تحلیل تکنیکال شناسایی الگوها و روندهای بازار با استفاده از انواع نمودارهای فنی و سایر توابع نمودار است. در این مقاله به انواع نمودار در تحلیل تکنیکال که در معاملات فارکس مورد استفاده قرار می‌گیرد، می‌پردازیم و مبانی و کاربردهای این نوع نمودارها را توضیح می‌دهیم.

تحلیل تکنیکال در بازار به چه معناست؟

تحلیل تکنیکال بازارها، مطالعه حرکت‌ها و الگوهای قیمت براساس شناسایی سطح عرضه و تقاضا در نمودارها با رعایت الگوها و شاخص‌هاست. معامله‌گران فنی با رعایت الگوهای تاریخی قیمت، نوسانات احتمالی آن و شرایط بازار آینده را پیش‌بینی می‌کنند. ابزارهای بسیاری برای ارزیابی حالت‌های بازار و تعیین نقاط حمایت و مقاومت وجود دارد که ادامه‌دار بودن روندها را تعیین می‌کنند.

بازارهای ارزی به ویژه برای استفاده از تحلیل تکنیکال مناسب هستند. سطح نقدینگی از نظر حجم معاملات و حساسیت به روندهای بلندمدت در سطح ملی بالاست. این یعنی بازارهای فارکس در طول زمان روند رو به رشدی را طی می‌کنند و الگوها اغلب شانس توسعه کامل را دارند.

شاخص‌های فارکس از جهات مختلفی مفید هستند و به عنوان ابزارهایی عمل می‌کنند که در پلتفرم‌های معاملاتی تعبیه شده‌اند. هم‌چنین در سرتاسر دنیا به هم متصل شده‌اند تا دیدگاه متفاوت و اغلب مختصرتری را در بازار به معامله‌گران ارائه دهند.

نمودار سهام چیست؟

تحلیل تکنیکال درمورد روش‌های رسیدن به قیمت درست است که با استفاده از قیمت سهام، روند بازار را ترسیم می‌کند.

انواع نمودار در تحلیل تکنیکال درواقع نمایش گرافیکی از نحوه تغییر قیمت سهام یا حجم معاملات در طول زمان است. این طرح مانند نمودارهای دیگر دارای دو محور عمودی و افقی است. محور افقی، دوره‌های زمانی و محور عمودی قیمت سهام یا حجم معاملات مربوط به هر دوره است.

انواع نمودار در تحلیل تکنیکال به چه صورتی است؟

بسته به استراتژی و بازار مورد معامله، تکنیک‌های ترسیم انواع نمودار در تحلیل تکنیکال متفاوت خواهد بود. مهم است که با یک استراتژی آشنا باشید تا بتوانید آن را به طور‌ دقیق اجرا کنید. نمودارها در تحلیل تکنیکال باعث ایجاد ثبات در معاملات می‌شود.

پرسش‌هایی که باید پیش از انتخاب انواع نمودار در تحلیل تکنیکال داشته باشید:

  • استراتژی معاملاتی در حال اتخاذ چیست؟
  • آیا این استراتژی معاملات کوتاه‌مدت، میان‌مدت یا بلندمدت را هدف قرار می‌دهد؟

پس از پاسخ‌گویی به سؤالات فوق، ممکن است نوع نمودار با استفاده از اطلاعات مربوطه ارائه‌شده، انتخاب شود.

معامله‌گران فنی سبک‌ها و استراتژی‌های متفاوتی دارند. شما باید این موارد را بررسی کنید تا دریابید که نوع تحلیل با شخصیت شما سازگار است یا خیر.

نمودار در تایم فریم‌‌های مختلف

متغیرهای اصلی در تحلیل تکنیکال نمودارها، بازه‌های زمانی در نظر گرفته‌شده و اندیکاتورهای خاصی است که معامله‌گر برای آنالیز انتخاب می‌کند.

بازه‌های زمانی انواع نمودار در تحلیل تکنیکال یک دقیقه‌ای، ماهانه یا حتی سالانه است. تایم فریم‌های زمانی رایج شامل موارد زیر است:

  • نمودار ۵ دقیقه‌ای
  • نمودار ۱۵ دقیقه‌ای
  • نمودار ساعتی
  • نمودار ۴ ساعته
  • نمودار روزانه

تایم فریم بررسی‌شده توسط یک معامله‌گر معمولا توسط استراتژی معاملاتی آن شخص تعیین می‌شود. معامله‌گرهای روزانه در یک روز پوزیشن‌های معاملاتی را باز و بسته می‌کنند. هم‌چنین تحرکات قیمتی در نمودارهای تایم فریم کوتاه‌تر مانند نمودارهای ۵ دقیقه‌ای یا ۱۵ دقیقه‌ای را بررسی می‌کنند.

معامله‌گرانی که پوزیشن‌های طولانی‌مدت می‌گیرند، تمایل بیش‌تری به تحلیل تکنیکال بازارها با استفاده از نمودارهای ساعتی، روزانه یا حتی هفتگی دارند.

برای معامله‌گری که به دنبال کسب سود از نوسانات قیمت است، نوسانی که در بازه زمانی ۱۵ دقیقه‌ای اتفاق می‌افتد، اهمیت دارد. نوسان قیمتی که در نمودار روزانه یا هفتگی مشاهده می‌شود‌، ممکن است برای اهداف معاملاتی طولانی‌مدت چندان دقیق نباشد.

پرکاربردترین انواع نمودار در تحلیل تکنیکال کدام است؟

در حوزه تحلیل تکنیکال ۳ نوع نمودار شامل نمودار خطی، میله‌ای و شمعی وجود دارد. این نمودارها با استفاده از داده‌های قیمت یکسان ایجاد شده‌اند، اما داده‌ها را به روش‌های مختلف نمایش می‌دهند. در نتیجه، شامل انواع مختلفی از تحلیل تکنیکال هستند که به معامله‌گران برای تصمیم‌گیری درمورد بازارهای فارکس، سهام و شاخص‌‌ها کمک می‌کنند.

انواع نمودار در تحلیل تکنیکال شامل چندین نوع مختلف است که ما به ۳ مورد از آن‌ها که بیش‌ترین کاربرد را دارند می‌پردازیم:

انواع نمودار در تحلیل تکنیکال؛ نمودار خطی (Line Chart)

نمودار تحلیل تکنیکال

این نوع نمودار بهترین انتخاب برای معاملات سهام است و تجربه تجارت خوبی برای معامله‌گران مبتدی رقم می‌زند. تحلیل تکنیکال که در این نمودار مورداستفاده قرار می‌گیرد، مروری جامع بر بازار است که تغییر داده‌ها را حذف می‌کند. مهم‌ترین مزیت این نمودار این است که از تجارت بدون تأثیر احساسات پشتیبانی می‌کند.

نمودار خطی معمولا قیمت‌های بسته را نشان می‌دهد. هر قیمت بسته شدن به قیمت بسته شدن قبلی مرتبط می‌شود تا یک خط پیوسته ایجاد شود که به‌راحتی قابل‌پیگیری است. نمودار خطی ممکن است جزئیات زیادی در مورد رفتار قیمت در این دوره به معامله‌گر ارائه ندهد.

تنها چیزی که می‌دانیم این است که قیمت در پایان دوره در X بسته شده‌است. این موضوع به معامله‌گر کمک می‌کند تا روندها را ببیند و قیمت نهایی از یک دوره به دوره دیگر را مقایسه کند.

در تحلیل تکنیکال از نمودار خطی معمولا برای به‌دست آوردن «تصویر بزرگ» از تغییرات قیمت استفاده می‌شود. هم‌چنین بهترین روندها را نشان می‌دهد که فقط شیب خط است.

برخی از معامله‌گران قیمت بسته را مهم‌تر از با‌ز، بالا یا پایین می‌دانند. در این حالت ممکن است نوسانات قیمت در یک جلسه معاملاتی نادیده گرفته شود.

این نوع نمودار اغلب برای نمایش در تلویزیون‌، روزنامه‌ها و بسیاری از مقالات وب استفاده می‌شود، زیرا درک آن آسان است. با این‌که در تحلیل تکنیکال نمودار خطی اطلاعات کم‌تری ارائه می‌دهد، اما برای مشاهده بازار در یک نمای ساده بهتر است.

مزیت نمودار خطی این است که با انتخاب رنگ‌های خنثی که در بالا نشان داده شده‌است، به مدیریت احساسات معاملات کمک می‌کند. این نمودار می‌تواند حرکات «ناهموار» در رنگ‌های مختلف را که در نمودارهای میله و شمعی دیده می‌شود، حذف می‌کند.

نمودار خطی قیمت‌های بسته را نشان می‌دهد. معامله‌گران باتجربه در تحلیل تکنیکال از نمودار خطی برای ترسیم قیمت‌های بسته روزانه استفاده می‌کنند.

انواع نمودار در تحلیل تکنیکال؛ نمودار میله‌ای (Bar Chart)

انواع نمودار تحلیل تکنیکال

نمودار میله‌ای بهترین گزینه برای معاملات فارکس، سهام، شاخص‌ها و کالاهاست. تحلیل تکنیکال که در این نمودار مورداستفاده قرار می‌گیرد، استفاده از داده‌های قیمت برای شناسایی روندها، پشتیبانی/ مقاومت و نقاط ورود است. مهم‌ترین مزیتش این است که جزئیات زیادی در اختیار معامله‌گر قرار می‌دهد که به شناسایی سطوح کلیدی و داده‌های عمیق کمک می‌کند.

نمودار میله‌ای در تحلیل تکنیکال پیچیده‌تر است و قیمت‌های بالا، پایین‌، باز و بسته را برای هر دوره نمایش می‌دهد. هم‌چنین به معامله‌گر کمک می‌کند تا محدوده قیمت هر دوره را ببیند. خط عمودی با قیمت بالا و پایین برای نوار ایجاد می‌شود. خط تیره سمت چپ نوار قیمت افتتاحیه و خط تیره سمت راست قیمت بسته را نشان می‌دهد. اندازه میله‌ها از یک نوار به نوار دیگر یا در طیف وسیعی از میله‌ها افزایش یا کاهش می‌یابد.

پایین نوار عمودی پایین‌ترین قیمت معامله‌شده برای آن دوره و بالای نوار بیش‌ترین قیمت پرداخت‌شده را نشان می‌دهد. نوار عمودی در تحلیل تکنیکال، محدوده معاملاتی جفت ارز را در کل نشان می‌دهد. با افزایش نوسانات قیمت، میله‌ها بزرگ‌تر و با آرام شدن نوسانات قیمت‌، میله‌ها کوچک‌تر می‌شوند.

نوسان در اندازه نوار به دلیل نحوه ساخت هر میله است. ارتفاع عمودی نوار نشان‌دهنده محدوده بین قیمت بالا و پایین دوره میله است. نوار قیمت هم‌چنین قیمت‌های باز و بسته دوره را با خطوط افقی ضمیمه ثبت می‌کند.

Hash افقی در سمت چپ نوار قیمت افتتاحیه در سمت راست قیمت بسته است.

توجه داشته باشید که کلمه «میله» را در رابطه با یک قطعه داده روی نمودار مشاهده خواهید کرد. یک میله در واقع یک بخش از زمان است؛ خواه یک روز باشد یا یک هفته باشد یا حتی یک ساعت.

نمودارهای میله‌ای یا نمودار OHLC

نمودارهای میله‌ای نمودارهای « OHLC» نامیده می‌شوند‌، زیرا قیمت‌های باز، بالا، پایین و بسته را برای آن جفت ارز خاص نشان می‌دهند.

تفاوت بزرگ بین نمودار خطی و نمودار OHLC این است که نمودار OHLC می‌تواند نوسانات را نشان دهد.

در ادامه مطلب نمونه‌ای از نوار قیمت را آورده‌ایم:

  • قیمت باز (Open): خط افقی کوچک در سمت چپ قیمت افتتاحیه است.
  • قیمت بالا (High): بالای خط عمودی بالاترین قیمت دوره زمانی را مشخص می‌کند.
  • قیمت پایین (Low): پایین خط عمودی پایین‌ترین قیمت دوره زمانی را مشخص می‌کند.
  • قیمت بسته (Close): خط افقی کوچک در سمت راست قیمت بسته است.

انواع نمودار در تحلیل تکنیکال؛ نمودار شمعی (Candlestick Chart)

نمودار فارکس

نمودار شمعی بهترین گزینه برای معاملات فارکس‌، سهام، شاخص‌ها و کالاهاست. تحلیل تکنیکال که در این نمودار مورداستفاده قرار می‌گیرد، معادل تکنیک نمودار میله‌ای و بسته به ترجیح معامله‌گر است. مهم‌ترین مزیت این نمودار این است که به دلیل ماهیت کامل‌تر شمع برخلاف نمودارهای میله‌ای، برای معامله‌گران راحت‌تر است.

نمودار شمعی تنوعی از نمودار میله‌ای است که اطلاعات قیمتی مشابه نمودار میله‌ای را در قالبی زیبا و گرافیکی نشان می‌دهند. بسیاری از معامله‌گران این نمودار را دوست دارند، زیرا نه تنها زیباتر است، بلکه خواندن آن نیز آسان‌تر است.

این نمودار در تحلیل تکنیکال قیمت‌های بالا، پایین، باز و بسته (HLOC) را برای هر دوره تعیین‌شده برای شمع نشان می‌دهد. «بدنه» هر شمع نشان‌دهنده قیمت باز و بسته شدن است. در حالی که شمع «فتیله‌ای» قیمت‌های بالا و پایین برای هر دوره را نشان می‌دهد.

اگر بلوک وسط پرشده یا رنگ‌آمیزی‌شده باشد، جفت ارز کم‌تر از بازشده بسته می‌شود. در مثال زیر «رنگ پرشده» سیاه است. برای بلوک‌های «پر شده»، بالای بلوک قیمت افتتاحیه و پایین بلوک قیمت بسته‌شدن است. اگر قیمت بسته شدن بالاتر از قیمت افتتاحیه باشد، بلوک وسط «سفید» یا توخالی یا پرنشده خواهد بود.

نمودار تحلیل تکنیکال

رنگ شمع‌ها بستگی به تنظیمات اعمال‌شده دارد، اما بیش‌تر بسته‌های نمودار از رنگ سبز و قرمز به عنوان رنگ‌های پیش‌فرض استفاده می‌کنند. شمع‌های سبز نشان‌دهنده قیمت بسته‌ بالاتر از جایی است که باز ‌است (اغلب شمع صعودی نامیده می‌شود). شمع قرمز به معنی قیمت بسته و کم‌تر از جایی است که باز است (اغلب شمع نزولی نامیده می‌شود).

نمودار شمعی در تحلیل تکنیکال محبوب‌ترین نمودار است‌، زیرا در یک نگاه اطلاعات زیادی را در اختیار معامله‌گر قرار می‌دهد.

مزایای نمودار شمعی چیست؟

  • تفسیر نمودار شمعی آسان و برای بررسی کردن انواع نمودار در تحلیل تکنیکال مناسب است؛
  • استفاده از نمودار شمعی آسان است و چشمان شما بلافاصله با اطلاعات موجود در نوار سازگار می‌شوند. به علاوه‌، تحقیقات نشان می‌دهد که تصاویر بصری به مطالعه کمک می‌کند. بنابراین ممکن است برای تجارتتان نیز مفید باشد؛
  • الگوهای شمع‌ دارای نام‌های جالبی مانند «ستاره تیرانداز» هستند که به شما کمک می‌کند معنی آن را به خاطر بسپارید؛
  • شمع‌ها در شناسایی نقاط‌عطف بازار به‌خوبی عمل می‌کنند. (روند معکوس صعودی به نزولی یا روند نزولی به صعودی)

انواع نمودار در تحلیل تکنیکال موردبررسی قرار می‌گیرد و لزوما یکی بهتر از دیگری نیست. ممکن است داده‌ها برای ایجاد نمودار یکسان باشند، اما نحوه ارائه و تفسیر داده‌ها متفاوت خواهد بود.

هر نمودار مزایا و معایب خاصی خواهد داشت. شما می‌توانید از انواع نمودار در تحلیل تکنیکال استفاده کنید. همه چیز به انتخاب شخصی شما بستگی دارد. همان‌طور که ترجیحات نمودار خود را پیدا می‌کنید‌، به دنبال متعادل کردن اطلاعات نمودار برای تصمیم‌گیری مناسب در معاملات باشید. اطلاعات نباید به قدری باشد که نتوانید هیچ تصمیمی بگیرید. پیدا کردن ترکیب مناسب برای هر معامله‌گر متفاوت است، بنابراین اهمیت زیادی دارد که قبل از شروع‌به‌کار، اصول اولیه را رعایت کنید.

انواع نمودار تحلیل تکنیکال

خطوط روند چیست؟

بعد از آشنایی با انواع نمودار در تحلیل تکنیکال باید نحوه خواندن آن‌ها را یاد بگیریم. برای این کار، ابتدا باید به «خطوط روند» که ابزار اصلی مورد‌ استفاده برای بررسی انواع نمودار در تحلیل تکنیکال به حساب می‌آید، بپردازیم.

خط روند، خطی است که تمام قسمت‌های بالا یا پایین نمودارهای سهام را به یکدیگر وصل می‌کند.

طول روند چیست؟

برای بررسی انواع نمودار در تحلیل تکنیکال علاوه بر تعیین روندها، لازم است که طول آن‌ها را نیز پیش‌بینی کنید. یک حرکت قاطع در قیمت سهام، برای یک دوره پایدار تنها در صورتی رخ می‌‌دهد که آن روند پایدار باشد.

اگر براساس خطوط روند دریابیم که قیمت سهام قبل از سقوط به سطح بالاتری افزایش یافته‌است، روند صعودی خواهد بود.

بررسی انواع نمودار در تحلیل تکنیکال؛ ضامن موفقیت شما در بازار

بررسی نمودارها در تحلیل تکنیکال می‌تواند برای معامله‌گران تازه‌کار ترسناک باشد. بنابراین درک صحیح تحلیل تکنیکال ضروری است. در این مقاله آموختیم که نمودار چیست و همچنین به طور خلاصه درباره نمودارهای سهام بحث کردیم. اکنون شما می‌توانید با استفاده از دانش خود، برای سرمایه‌گذاری مفید و کسب سود استفاده کنید. در صورتی که از این مطلب لذت بردید و برای شما مفید بود، نظرها، پیشنهادها و انتقاد‌های خود را با ما به اشتراک بگذارید.

منابع:

 

 

 

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *