هر آنچه باید در مورد تقویم اقتصادی فارکس بدانید

تقویم فارکس چیست

برای تحلیل بازار فارکس سه رویکرد فاندامنتال (بنیادی)، تحلیل تکنیکال و احساسی وجود دارد. هر کدام از رویکردها ابزار مخصوص به خودش را دارد. تقویم اقتصادی فارکس (Economic Calendar) یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین ابزارها برای تحلیل بنیادی است و تحلیلگران و معامله‌گران بسیاری از این ابزار استفاده می‌کنند تا بتوانند از رویدادها و اتفاقات مهمی که در آینده رخ می‌دهد و می‌تواند روی نرخ ارزها تأثیرگذار باشد، باخبر شوند.

در این مقاله قصد داریم به مفهوم، کاربرد و مزایای تقویم فارکس برای معامله‌گران بپردازیم و شیوه استفاده از آن را یاد بگیریم. در صورتی که شما هم تمایل دارید شیوه استفاده از این ابزار مهم و مفید را یاد بگیرید و با استفاده از آن در معاملات خود سود کنید، تا پایان این مقاله با ما همراه شوید.

تقویم اقتصادی فارکس چیست؟

تقویم اقتصادی فارکس یک جدول زمانی است که در آن مجموعه‌ای از رویدادهای مهم جهانی که می‌تواند روی نرخ ارز کشورها تأثیرگذار باشد، نوشته شده است. تقویم فارکس اهمیت بالایی دارد؛ چون به معامله‌گر این امکان را می‌دهد که بفهمد در چند روز آینده قرار است یک رویداد یا سخنرانی انجام شود و این رویداد احتمالاً ارزش یک سری ارزها را تغییر می‌دهد.

وقتی معامله‌گر از چنین مسائلی آگاه شود می‌تواند تحلیل‌های لازم را انجام دهد، روی ارزهای مورد نظر سرمایه‌گذاری کند و در نهایت به سود برسد. در تقویم فارکس همه چیز از نظر اهمیت، زمان و جهت کاملاً روشن و مشخص شده است و به همین خاطر اصلاً قرار نیست که معامله‌گر هنگام مطالعه این تقویم سردرگم شود. در ادامه این بخش با خصوصیات تقویم اقتصادی فارکس بیشتر آشنا می‌شویم:

دامنه اطلاعات موجود در تقویم اقتصادی فارکس

  • این تقویم حاوی گزارش‌های ماهانه، فصلی (سه ماهه) و سالانه در مورد وضعیت مالی کشورها، تولید ناخالص داخلی (GDP) و نرخ بهره بانک مرکزی آن‌هاست.
  • در این تقویم می‌توان تاریخ سخنرانی‌های مهم و تأثیرگذار مانند سخنرانی رؤسای بانک‌های‌ مرکزی را مشاهده کرد.
  • تاریخ انتشار گزارش‌های بانک مرکزی کشورها را می‌توان در این تقویم دید.
  • در صورتی که نگاهی به تقویم اقتصادی فارکس بیندازیم در آن مشخص شده است که نرخ بیکاری، نرخ تورم، میزان اشتغال غیرکشاورزی و غیره کشورها چه زمانی منتشر می‌شود.
  • از طریق این تقویم می‌شود فهمید که بانک‌ها و کارگزاری‌ها در چه روزهایی از سال فعالیت خودشان را کاهش می‌دهند و یا کلاً تعطیل می‌شوند.
  • در طول سال یک سری نشست‌ها و جلسات کلیدی مثل نشست‌های کمیته بازار آزاد فدرال رزرو (اصطلاحا FOMC) برگزار می‌شود که روی نرخ ارزها تأثیرگذار است. اگر از تقویم فارکس استفاده کنید، مطمئناً می‌توانید از نتایج این نشست‌ها هم سود ببرید.
  • آن دسته از تقویم‌های فارکس که کامل باشند، حتماً اثر تقویمی را هم شامل می‌شوند. بازارهای مالی در روزهای خاصی از سال تغییرات خاصی را تجربه می‌کنند و این تغییرات روی قیمت ارزها هم اثر می‌گذارد. اثر ژانویه و اثر هالووین از جمله اثرهای تقویمی هستند.

دسته‌بندی اطلاعات موجود در تقویم فارکس از نظر اهمیت

مسلماً اطلاعاتی که در تقویم اقتصادی نوشته شده از نظر اهمیت با هم برابر نیستند. به عنوان مثال زمان انتشار گزارش‌های اقتصادی مثل نرخ بیکاری با زمان انتشار تراز حساب تجاری برابر نیست. در جدول زیر تلاش کرده‌ایم که با میزان اهمیت زمان انتشار شاخص‌های اقتصادی مختلف آشنا شویم:

درجه اهمیت رنگ و نشانه مثال
بسیار مهم (دارای اهمیت زیاد) رنگ قرمز و نشانه سه ستاره گزارش تولید ناخالص داخلی یا نرخ اشتغال
دارای اهمیت متوسط یا قابل توجه رنگ نارنجی و نشانه دو ستاره میزان هزینه خانوار یا گزارش ماهانه اوپک
دارای اهمیت پایین رنگ زرد و نشانه یک ستاره شاخص قیمت مسکن چین، شاخص قیمت تولیدکننده  ژاپن
اطلاعات موجود در تقویم اقتصادی فارکس
اطلاعات موجود در تقویم اقتصادی فارکس

دسته‌بندی اطلاعات تقویم از نظر زمانی

شاخص‌ها و اطلاعاتی که در تقویم اقتصادی فارکس به چشم می‌خورد، از نظر زمانی هم دسته‌بندی می‌شود. از این نظر اطلاعات مذکور را می‌شود در سه دسته جای داد:

۱- شاخص‌های لیدینگ (Leading یا پیشرو)

شاخص پیشرو یک متغیر اقتصادی است که پیش از رخ دادن تغییر در متغیر هدف، جهت و حرکت آن تغییر می‌کند. در واقع این شاخص‌ها یا اندیکاتورها قبل از یک بازگشت یا روند جدید، به معامله‌گر سیگنال می‌دهد. منحنی بازده، میزان خرده‌فروشی، شاخص مدیران خرید (PMI) و ادعای بیکاری نمونه‌هایی از شاخص‌های پیشرو یا لیدینگ هستند.

۲- شاخص‌های لگینگ (Lagging، متأخر، پسرو یا دنباله‌رو)

شاخص دنباله‌رو یا متأخر یک متغیر اقتصادی است که پس از اینکه تغییر در متغیر هدف رخ داد، جهت و حرکتش تغییر می‌کند. در واقع این شاخص یا اندیکاتور پس از بازگشت یا روند جدید، به معامله‌گر سیگنال می‌دهد. درآمدهای شرکتی، شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI)، تولید ناخالص داخلی، نرخ بهره و نرخ بیکاری از جمله این شاخص‌ها هستند.

۳- شاخص‌های همزمان (تصادفی یا Coinciding)

عملکرد این شاخص‌ها به گونه‌ای است که اطلاعاتی که شاخص‌های پیشرو به معامله‌گر داده است را رد یا تأیید می‌کند. این شاخص‌ها همان موقع که منتشر می‌شود مورد بررسی، تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرد و اطلاعاتی در مورد وضعیت اقتصادی کنونی کشورها ارائه می‌دهد. یکی از نمونه‌های عالی برای این نوع شاخص، تورم است.

دسته‌بندی اطلاعات تقویم فارکس از نظر جهت

رشد بعضی از شاخص‌ها برای بازار مثبت است و رشد برخی از شاخص‌ها تأثیر منفی روی بازار می‌گذارد. از این رو تحلیلگران شاخص‌ها را از نظر جهت هم بررسی می‌کنند. یکی سری شاخص‌ها هم‌جهت است؛ یعنی رشد آن‌ها باعث رشد بازار می‌شود. حرکت یک سری شاخص‌ها در خلاف جهت بازار است؛ به این معنا که رشد آن شاخص روی بازار تأثیر منفی می‌گذارد. یک سری شاخص‌ها هم جهت متغیری دارد؛ به این معنا که بسته به موقعیت گاهی تأثیر منفی و گاهی تأثیر مثبت روی بازار می‌گذارد.

مزایای استفاده از تقویم فارکس

معامله‌گران حرفه‌ای بازار فارکس خیلی خوب می‌دانند که اطلاع از رویدادهای آینده تا چه حد روی موفقیت در بازار تبادلات ارزی (فارکس) تأثیرگذار است. تقویم اقتصادی فارکس ابزاری است که معامله‌گران را آگاه نگه می‌دارد و به آن‌ها این امکان و اجازه را می‌دهد که منابع مالی خود را از طریق رویدادها افزایش دهند یا از زیان خود جلوگیری کنند. استفاده از تقویم فارکس مزایای متعددی دارد که در این بخش از مقاله به چند مورد از آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

مزایای استفاده از تقویم فارکس
مزایای استفاده از تقویم

امکان پیش‌بینی حرکات برخی جفت ارزها را فراهم می‌کند

یکی از مهم‌ترین مزایایی که استفاده از تقویم فارکس دارد این است که امکان پیش‌بینی حرکت برخی از جفت ارزها را فراهم می‌کند. به عنوان مثال وقتی کسی بداند که رئیس فدرال رزرو قرار است سخنرانی کند، این احتمال را می‌دهد که این سخنرانی از ارزش دلار بکاهد و ارزش طلا یا دلار استرالیا را افزایش دهد. در نتیجه تمرکز خود را روی این جفت ارز می‌گذارد تا بتواند سود بیشتری از این حرکات قیمتی کسب کند.

همچنین فرض کنید که یک رویداد می‌تواند روی موقعیت یا پوزیشن کنونی شما تأثیر منفی بگذارد. اگر شما از این رویداد آگاه باشید می‌توانید ریسک معامله خود را مدیریت کنید و با استفاده از حد ضرر اجازه ندهید که دارایی شما بیش از حد افت کند. البته به این نکته توجه داشته باشید که پیش‌بینی‌ها همیشه به صورت کامل و 100 درصد درست نیست.

زمان کافی برای پیروزی یا جلوگیری از شکست را به معامله‌گر می‌دهد

یکی از مهم‌ترین مزایای استفاده از تقویم مورد بحث این است که زمان کافی برای تصمیم‌گیری را به معامله‌گر می‌دهد. گاهی یک شخص می‌داند که یک رویداد یا سخنرانی می‌تواند سود بیشتری برای پوزیشن کنونی او به همراه داشته باشد. اگر معامله‌گر در چنین مواقعی از تقویم اقتصادی استفاده کند، قطعاً این فرصت و زمان را خواهد داشت که تصمیم بگیرد و در صورت امکان حجم معامله سودآور خود را بیشتر کند.

از طرف دیگر در صورتی که یک رویداد بتواند روی موقعیت کنونی معامله‌گر تأثیر منفی بگذارد، آن معامله‌گر می‌تواند با استفاده از تقویم فارکس، زمان آن رویداد را از قبل بررسی کند و در صورت امکان جلوی آسیب رساندن آن رویداد به منابع مالی خودش را بگیرد.

معامله‌گر می‌تواند با این ابزار حضور هوشمندانه در بازار داشته باشد

سبک‌ها و استایل‌های مختلفی برای معامله‌گری در بازار فارکس وجود دارد. برخی از معامله‌گران به صورت تمام وقت (سبک روزانه یا اسکالپینگ) و برخی دیگر به صورت پاره وقت (مدل سوینگ یا بلندمدت) در بازار فارکس فعالیت می‌کنند. تقویم اقتصادی فارکس به هر دو نوع معامله‌گر این امکان را می‌دهد که بسته به سبک معامله‌گری، حضوری فعال و هوشمندانه در بازار داشته باشند و بتواند بهترین انتخاب‌های ممکن را انجام دهند.

به معامله‌گر این امکان را می‌دهد که برنامه‌ریزی کند

وقتی معامله‌گر از رویدادهای آینده باخبر باشد و بداند که در یک ماه آینده چه اتفاقی می‌افتد، می‌تواند برنامه‌ریزی کند و موقعیت‌های کنونی خود را برای رسیدن به آن رویداد آماده کند. این موضوع خصوصاً برای معامله‌گران کوتاه‌مدت مثل اسکالپرها یا معامله‌گران روزانه اهمیت زیادی دارد؛ چون این دسته از معامله‌گران در طول روز چندین پوزیشن را باز می‌کنند و همان روز می‌بندند و از این رو دنبال سود کم در تعداد زیادی معامله هستند. همگام بودن با رویدادهای اقتصادی به آن‌ها این امکان را می‌دهد که بتوانند در زمینه معامله‌گری عملکرد بهتر و موفق‌تری داشته باشند.

معامله‌گر را برای هر اتفاقی آماده می‌کند

هیجانی که گاهی مواقع در دنیای معامله‌گری به وجود می‌آید، می‌تواند برخی از معامله‌گران را تحت تأثیر قرار دهد و حتی از لحاظ جسمانی و فیزیکی به آن‌ها آسیب برساند. از این رو معامله‌گران بهتر است از تقویم فارکس استفاده کنند و با استفاده از این تقویم هیجانات درونی خود را کاهش دهند.

بهترین کاری که معامله‌گران می‌توانند با تقویم مورد بحث انجام دهند این است که وقت و انرژی کافی صرف تجزیه و تحلیل رویدادهای مختلف این تقویم کنند و احتمالات مختلف را در نظر بگیرند تا بتوانند بهترین منفعت را از رویدادهای مختلف ببرند و از طرفی زیان ناشی از هر رویداد را به کمترین میزان ممکن برسانند.

مکانیزم تأثیر تقویم فارکس روی بازار
مکانیزم تأثیر تقویم فارکس روی بازار

 

اکنون که مزایای استفاده از تقویم اقتصادی فارکس را بررسی کردیم، زمان آن رسیده است که بدانیم این تقویم چگونه بازار را تحت تأثیر خودش قرار می‌دهد. معامله‌گران حرفه‌ای سعی می‌کنند که رویدادهایی که در تقویم مورد بحث وجود دارد را از نظر فاندامنتال (بنیادی) بررسی کنند.

برخی از تحلیلگران حرفه‌ای خودشان یک وب‌سایت یا در شبکه‌های اجتماعی کانال یا صفحه (پیج) دارند و سعی می‌کنند از طریق این کانال، صفحه یا وب‌سایت نظر خود را در مورد یک رویداد مشخص بیان کنند. بسیاری از معامله‌گران مبتدی، متوسط یا حتی حرفه‌ای به این نظرات و تحلیل‌ها اهمیت می‌دهند و سعی می‌کنند این نظرات را بخوانند.

نظرات و تحلیل سایر معامله‌گران به علاوه تحلیل‌های خود معامله‌گر باعث می‌شود که در مورد آن رویداد موضع‌گیری کند. موضع‌گیری معامله‌گران مختلف روی بازار تأثیر می‌گذارد و سایر معامله‌گران را هم تحریک به خرید یا فروش می‌کند. این خرید و فروش‌ها در بازار، عرضه و تقاضا به وجود می‌آورد و در نتیجه این عرضه و تقاضا، نوسانات و حرکات قیمتی (پرایس اکشن) در بازار شکل می‌گیرد.

توجه داشته باشید که بعضی از خبرها تأثیر روانشناختی دارند و هیجان خاصی در بازار ایجاد می‌کنند. تأثیر آن‌ها قبل از آن رویداد یا سخنرانی شروع می‌شود و حتی تا مدت‌ها بعد از انتشار خبر یا برگزاری کنفرانس ادامه دارد. منشأ این مسئله اقدامات خود معامله‌گران است. به عنوان مثال برخی از معامله‌گران مدتی قبل از انتشار یک خبر به خاطر تفکرات و تحلیل‌هایی که دارند وارد یک موقعیت خاص می‌شوند یا از یک موقعیت مشخص خارج می‌شوند. این اقدامات بازار را تحت تأثیر قرار می‌دهد و باعث می‌شود که یک تغییر روانشناختی در بازار شکل بگیرد.

چگونه تقویم اقتصادی را مطالعه کنیم؟

یکی از اصلی‌ترین بخش‌های این مقاله به شیوه مطالعه تقویم اقتصادی فارکس مربوط می‌شود. ما اکنون می‌دانیم که تقویم فارکس چیست، چه مزایای دارد و چگونه بازار را تحت تأثیر خودش قرار می‌دهد ولی هنوز نمی‌دانیم که چگونه تقویم اقتصادی را مطالعه کنیم و به معنای اعداد و ارقام موجود در آن پی ببریم. در این بخش از مقاله می‌خواهیم شیوه خواندن این تقویم را یاد بگیریم.

در ادامه تصویری از یک تقویم اقتصادی مربوط به سایت FXStreet را مشاهده می‌کنیم. در این تقویم بخش‌های مختلفی وجود دارد که از سمت چپ به راست این بخش‌ها را بررسی می‌کنیم. بخش اول مربوط به زمان (Time) است و نشان می‌دهد که گزارش یا کنفرانس مورد نظر در چه ساعتی برگزار می‌شود.

بخش دوم از سمت چپ به رویداد (Event) می‌پردازد و در کنار آن رویداد ارز و پرچم کشور مربوط به آن ارز مشخص شده است. به عنوان مثال NZD، دلار نیوزیلند است که در کنار آن پرچم نیوزیلند هم قرار داده شده است. در ستون بعدی تأثیر (Impact) آن رویداد قرار گرفته است.

در بخش «دسته‌بندی اطلاعات موجود در تقویم فارکس از نظر اهمیت» این مقاله بیان کردیم که رنگ زرد، نمایانگر رویدادهایی است که کم‌اهمیت هستند. رنگی نارنجی مربوط به رویدادهایی است از نظر اهمیت، متوسط هستند و رنگ قرمز مربوط به رویدادهای دارای اهمیت بالا است. به عنوان مثال در تصویر فوق شاخص قیمت تولیدکننده ژاپن زردرنگ، تولید صنعتی سالیانه چین نارنجی‌رنگ و گزارش خرده‌فروشی سالانه چین قرمزرنگ است.

در ادامه جدول چهار عدد دیده می‌شود که در همه موارد تصویر فوق دو عدد ابتدایی نوشته نشده است. دلیل این موضوع این است که این گزارش‌ها هنوز منتشر نشده است. عدد اول از سمت چپ عدد واقعی (Actual) است که در زمان انتشار گزارش یا برگزاری رویداد نوشته می‌شود. عدد دوم میزان انحراف (Dev مخفف Deviation) است. این عدد وقتی به وجود می‌آید که که عدد واقعی (Actual) با مقدار حاصل از پیش‌بینی (Consensus یا Forecast که در ستون سوم اعداد یا ستون ششم کل تقویم قرار دارد) متفاوت باشد. عدد انحراف معمولاً از منفی 7 تا مثبت 7 متغیر است. ستون آخر تقویم هم مربوط به عدد قبلی آن گزارش (Previous) است.

دو سایت خوب برای مشاهده تقویم اقتصادی فارکس

سایت‌های مختلفی وجود دارد که به شما تقویم اقتصادی فارکس را ارائه می‌دهد. یکی از بهترین سایت‌ها، FXStreet است که تصویر فوق را هم از همین سایت برداشتیم. با استفاده از بخش یادآوری تقویم این سایت می‌توانید رویدادهای مختلف را به خودتان یادآوری کنید، توضیحات مختصری در مورد یک شاخص بخوانید و با آن شاخص آشنا شوید. این ابزار یک داشبورد دارد که در آن آمار و ارقام کامل آن شاخص نوشته شده و حتی می‌توانید نمودار مربوط به تغییرات آن شاخص را در یک بازه زمانی مشخص مشاهده کنید. همچنین می‌توانید در آن تاریخ یک رویداد برای خودتان اضافه کنید.

دومین سایت برای مشاهده تقویم اقتصادی سایت DailyFX است. این وب‌سایت هم قابلیت‌های کاملی به معامله‌گران ارائه می‌دهد و برای آن‌ها این امکان را فراهم می‌کند که تقویم فارکس خود را سفاشی‌سازی کنند. به عنوان مثال معامله‌گران می‌توانند تنها تعداد خاصی را ارزها و رویدادهای مربوط به آن‌ها را مشاهده کنند و هیچ اجباری در مشاهده تمام رویدادها وجود ندارد. از طرفی با کلیک روی رویداد می‌توانید اطلاعات کامل‌تر و حتی چند خبر در مورد جفت ارز مربوط به آن رویداد را مشاهده کنید. تصویر زیر مربوط به تقویم اقتصادی سایت DailyFX است.

به یک معامله‌گر و تحلیلگر موفق در بازار فارکس تبدیل شوید

موفقیت در بازار فارکس نیاز به تلاش و کوشش فراوان دارد. یکی از اصلی‌ترین مؤلفه‌های موفقیت در معاملات این بازار، آموزش است. با آموزش فارکس می‌توانید مسیر خود برای رسیدن به ثروت عالی و موفقیت را به بهترین شکل ممکن طی کنید.

تقویم اقتصادی فارکس مزیتی برای بروکرها

همان طور که طی این مقاله نیز مطالعه کردید، تقویم اقتصادی فارکس یکی از مهم‌ترین و در عین حال کاربردی‌ترین ابزارهایی محسوب می‌شود که معامله‌گران برای کسب سود می‌توانند از آن استفاده کنند. هر چند که برای یک تریدر در اختیار داشتن چنین ابزار دیگر یک چالش به حساب نمی‌آید، اما همواره از آن به عنوان یک مزیت یاد می‌شود.

برای  مثال بروکرهای  فارکس برای رقابت بیشتر و به رخ کشیدن ویژگی‌ها و خدمات خود، سعی می‌کنند تا حد امکان ابزارهای کاربردی را در  اختیار کاربران خود (معامله‌گران) قرار دهند تا بتوانند افراد بیشتری را مجذوب خود نمایند. همان طور که حدس می‌زنید، یکی از این ابزارها، تقویم اقتصادی است.

هر چند این نوع تقویم تا چند سال پیش یک مزیت ویژه به شمار می‌رفت، اما امروزه شاهد این امر هستیم که تقریبا، بیشتری کارگزاری‌های فارکس آن را در اختیار کاربران خود قرار داده‌اند. بنابراین، اگر کارگزاری را دیدید تقویم اقتصادی را در اختیار شما قرار نمی‌داد، در مورد مثبت بودن خدمات و ویژگی‌های آن نیز، شک کنید!

در صورتی که این مقاله برای شما مفید بود و با تقویم اقتصادی فارکس آشنا شدید، پیشنهاد می‌شود مقاله کسب درآمد میلیاردی از بازار فارکس را مطالعه کنید. آیا تاکنون از تقویم فارکس استفاده کرده‌اید؟ از نظر شما استفاده از این تقویم عیبی هم دارد؟ شما چه مزایای دیگری برای استفاده از این تقویم سراغ دارید؟ از نظر شما بهترین سایت برای مشاهده تقویم اقتصادی چیست؟ لطفاً پرسش‌ها، نظرها و پیشنهادهای خود را با ما به اشتراک بگذارید.

4.3/5

1 دیدگاه برای “هر آنچه باید در مورد تقویم اقتصادی فارکس بدانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *